Gör dina egna kablar som en riktig ljudtekniker!

Kablar är en ganska väsentlig del av mitt arbete. Det finns många olika sorter beroende på användningsområde. Sen finns det stor variation på kvalité inom samma sorters kablar också.
På Lemo Music gör vi alla våra kablar själva från grunden för att vara säkra på att få både den kvalité vi vill ha samt de kombinationer som kanske inte är de vanligaste som finns, samt detta till ett lägre pris än att köpa dom färdiga.
Idag har jag tillverkat 4-pars kabel till våra d&b D12 slutstegsvagnar. I varje kabel går det 2analoga, 1digital och en cat5.
För er som inte gjort egna kablar innan rekommenderar jag varmt att testa. Det enda du behöver förutom rätt kabel och de kontakter du vill använda är:
Lödkolv & tenntråd, krympslang & varmluftpistol samt en kabelskalare och i detta fall kabelstrumpa som jag kallar det.

Innan jag skalar kabeln trär jag på krympslangen som senare ska skydda övergången där kabeln blir i 4 delar.

image

Sen trär jag på kabelstrumpan på varje kabel nästan ända in där den börjar, och därefter en kort krympslang ändå in, en lång i mitten som senare ska täcka märkning samt ytterligare en kort som ska hålla fast strumpan längst ut.

image

Värm på de korta krympslangarna längst in så strumporna sitter ordentligt fast.

image

Sätt krympslangen (som du satte på först) över övergången och värm så övergången blir slit-tålig. Här kan du även välja om du vill sätta på märkning på kabeln med tex firmalogga. Sätt då dit den under krympslangen innan du värmer på den.

image

Värm nu fast andra änden av strumpan med den andra korta krympslangen du satte på i början. Lämna ca 2cm av kabeln fri för att senare kunna sätta fast kontakten.

image

Om du vill/behöver märka kabeln är det bäst att göra det nu när du fortfarande ser vilken kabel som är vilken på märkningen. Värm dock inte fast det än eftersom du inte vet vart kontakten hamnar. En snygg märkning gör du med en dymo.

image

Trä på de delar av kontakten som behövs på kabeln innan du skalar den. Smält sedan lite tenn på kabeländarna för att enklare få fast dom i kontakten senare.

image

Smält nu på lite tenn på kontakten så slipper du använda tenntråden när du ska sätta ihop kabeln och kontakten.
Nu är det viktigt att du löder ihop rätt kabel med rätt kontakt. Kolla upp närmare om du inte är säker. I värsta fall kan en fel-lödd kabel leda till att den tänkta utrustningen den ska vara till blir strömförande.

image

Sätt på alla kontakter och värm sen fast märkningen.
Testa sen kabeln så du inte har råkat vända på någon av innerkablarna så du får fasfel. Detta gör du enklast med en kabeltestare.

image

Sådär! Kabeln är klar.

image